Globals

De voorspelling voor de globals luidde twee jaar geleden dat zij met of zonder opsplitsing hun dominante rol blijven vervullen in het aanbieden van schaal, data, technologie en slimme oplossingen voor adverteerders. Dat beeld is volledig juist en de groei is er voorlopig nog niet uit. De omzet van Meta steeg in 2023 met 15% tot € 135 miljard, Google groeide 9% en kwam uit op € 300 miljard en bij Amazon steeg de omzet met 12% tot € 575 miljard.

De de waarde van de big tech bedrijven blijft navenant stijgen. In 2020 ging Google voor het eerst door de grens van $ 1 biljoen, halverwege 2024 is dat opgelopen tot $ 2,2 biljoen. Amazon zit daar net iets onder met $ 2 biljoen en Meta blijft wat ‘achter’ met $ 1,4 biljoen.  Apple was het eerste bedrijf ter wereld wat de magische grens van $ 1 biljoen passeerde en noteert tegenwoordig net als Microsoft een marktwaarde van zo’n $ 2 biljoen.

Als reactie op de steeds sterkere positie in de markt krijgen de globals (en ook ByteDance, moederbedrijf van TikTok) in 2023 en in de loop van 2024 te maken met strenge regels van onder andere de Europese Unie. Ze zijn als big techbedrijven volgens de EU zo groot en machtig dat ze “dienen als poortwachters voor diensten van anderen”.

Scroll naar boven