Desinformatie

De verspreiding van desinformatie door middel van kunstmatige intelligentie is volgens een onderzoek van het World Economic Forum (WEF) op korte termijn het grootste risico van dit moment. Het forum vreest dat AI-gegenereerde desinformatie wordt gebruikt om “maatschappelijke en politieke verschillen te vergroten”.

Sociale media spelen een belangrijke rol als het gaat om de verspreiding van desinformatie. De Sociaal Economische Raad (SER) zegt hierover: “Het verspreiden van desinformatie is geen nieuw fenomeen, maar het wordt via sociale mediakanalen wel sneller verspreid.”

Verder stelt de SER dat door de komst van Chat GPT en andere soortgelijke ‘large language modellen’ het steeds makkelijker wordt om teksten te genereren die op eerste gezicht veelbelovend ogen, maar uiteindelijk vol onwaarheden staan. SER: “Deze modellen worden gevoed en getraind door het verzamelen van beschikbare data op het internet en door de input van gebruikers. Dit betekent dat ook foutieve informatie wordt meegenomen in het trainen van de modellen, waardoor het probleem van desinformatie kan versterken.”

Scroll naar boven